1 Γ ΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ 2023
Δράσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Συμμετοχή μαθητών μας στο Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2023

Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

   Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται: η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση. Η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων Φυσική, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Πληροφορική κ.ά..

Η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής δράσης διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) .

  Στη δράση αυτή συμμετείχαν ομάδες μαθητών/μαθητριών της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, αξιοποιώντας διάφορα εποπτικά μέσα και με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς τους, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, έκαναν παρατηρήσεις και μετρήσεις για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

  Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τη συμμετοχή, το συνεργασία και το εξαιρετικό ενδιαφέρον που επέδειξαν!

Call Now Button